Hírek

Tisztelt Kollégák!

A vártnak megfelelően, július 1-jétől elindult a bírósággal való kötelező elektronikus kapcsolattartás. Ezt a fajta kapcsolattartást minden július 1-jén vagy azt követően indult polgári perben alkalmazni kell. Közigazgatási perekben és jegyzői birtokvédelmi határozat felülvizsgálata iránti perben csak a 2016. július 1-jén vagy azt követően indult alap (azaz közigazgatási és jegyzői birtokvédelmi) eljárásban kell az elektronikus bírósági kapcsolattartást kötelezően alkalmazni.

Felhívnánk szíves figyelmüket a következőkre:

a) Július 1-jén az Országos Bírósági Hivatal várhatóan minden lényeges nyomtatványból újat fog közzétenni, ezeket kérjük letölteni, frissíteni (http://www.birosag.hu).

b) Június 30-án a nyomtatványkitöltésre használandó Általános Nyomtatványkitöltő Programból új, 2.72. verzió jelent meg, kérjük letölteni, frissíteni (http://www.nav.gov.hu/nav/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok/nyomtatvany_apeh/keretprogramok/abevjava_install.html). A nyomtatványkitöltő frissítéséhez a Java 1.8 vagy frissebb verziója is szükséges (ellenőrzés:http://www.java.com/en/download/installed8.jsp)

c) Az Ügyfélkapu és a Perkapu szolgáltatásokon július 1-jén 00.00 órától 03:00 között karbantartást végeznek, így az nem lesz elérhető, nem fognak tudni beadványt benyújtani sem az ÁNYK-n, keresztül sem böngésző útján (az ok a szintén július 1-jén hatályba lépő eIDAS rendelet szerinti kötelező tanúsítvány frissítés, tehát nem a bírósági elektronikus kapcsolattartás).

d) A perkapu használata előzetes perkapu regisztrációt feltételez, amely a http://pkp.gov.hu címen érhető el, és használata ügyfélkapu meglétét feltételezi. Ne feledjék, hogy perkapuból való letöltésre csak Internet Explorer, Firefox és Safari böngészőkkel van technikai lehetőség.

e) A közigazgatási határozatok felülvizsgálatához és a jegyzői birtokvédelmi határozatok felülvizsgálatához szükséges elektronikus nyomtatványsablon nem az Országos Bírósági Hivatal honlapján, hanem az egyes közigazgatási szervek és jegyzők honlapjain lesz majd elérhető. A járási és megyei/fővárosi kormányhivatalok esetén egy központi honlapon lesz majd ez elérhető, de ennek címét egyelőre nem tudjuk, valószínűleg a http://www.kormanyhivatal.hu/ címen. A Magyar Ügyvédi Kamara határozatát megtámadó keresetlevelek nyomtatványsablonját a Magyar Ügyvédi Kamara honlapján teszi közzé. Az ilyen közzétett, nem bírósági nyomtatványsablonok elérhetőségéről még tájékoztatjuk a Tisztelt Kollégákat.”